W dużej misce połączyć około 145 gramów płatków owsianych (opcjonalnie bezglutenowych), 135 gramów nasion słonecznika lub pestek dyni, 90 gramów siemienia lnianego, 65 gramów posiekanych orzechów (np. laskowych, migdałów, włoskich, pekan lub makadamia), 2 łyżki nasion chia, 4 łyżki łusek babki jajowatej (psyllium) oraz 1 łyżeczkę drobnej soli morskiej. Składniki dokładnie wymieszać, tworząc równomierną mieszankę suchą.
W osobnym naczyniu połączyć 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła klarowanego (ghee), albo oliwy z oliwek), 1 łyżkę syropu klonowego (ewentualnie miodu, syropu z agawy, melasy lub całkowicie pominąć dla wersji wytrawnej) oraz 350 ml ciepłej wody. Mieszankę płynną wlać do składników suchych i całość dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta, lepka masa.
Na tym etapie można dodać dodatki opcjonalne: startą marchew lub cukinię dla wilgotności, posiekane suszone owoce (np. morele, figi, żurawinę) dla słodszego profilu, a także przyprawy korzenne (np. cynamon, imbir, kardamon) w celu uzyskania charakteru wschodniego. Warianty te stanowią nieformalne wersje tematyczne, inspirowane różnymi tradycjami kulinarnymi.
Masę przełożyć do formy keksowej (około 20 × 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównać i całość przykryć. Odstawić na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub pozostawić w lodówce na całą noc, by składniki mogły dobrze związać się dzięki działaniu psyllium i chia.
Piekarnik rozgrzać do 175°C z grzaniem góra–dół. Formę z chlebem wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Następnie chleb wyjąć z formy i piec kolejne 30–40 minut bezpośrednio na kratce, aż przy stukaniu w spód będzie wydawać głuchy dźwięk. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia na kratce, aby skórka pozostała chrupiąca, a wnętrze dobrze się ustabilizowało.
Gotowy chleb przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni. Można również pokroić na plastry i zamrozić, co ułatwia porcjowanie i codzienne użycie.
Składnik: nasiona
Kuchnia: Ogólna
Technika: pieczenie
Tagi: chleb
Na podstawie: Food52